Terug naar het ‘nieuwe’ normaal, hoe hou je de balans?

Langzaamaan pakken we ons gewone leven weer op; terug naar de werkvloer, naar de sportschool en feestjes. De vraag die ik veel om me heen hoor is: ‘hoe hou je de balans en hou je oude patronen buiten de deur in het ‘nieuwe’ oude normaal? Anders gezegd, hoe voorkom je te verzanden in de bekende dagelijkse ratrace?

Onbewust leven we vaak op de automatische piloot en zijn we vooral met ons hoofd bezig. Misschien vind je het leven ook snel gaan en bekruipt je wel eens het gevoel dat je ‘geleefd’ wordt. De oorzaak hiervan zit hem er vaak niet in hoe druk je bent maar hoe jij je leven hebt ingericht en de dagelijkse routines die daarbij horen.

Iedere dag tijd maken af te stemmen op jouw hart en intuïtie helpt je om dicht bij jezelf te blijven in de keuzes die je maakt, stress buiten de deur te houden, controle te houden over jouw energiebehoefte en datgene te doen wat jou gelukkig maakt. Ik geloof erin dat je alle antwoorden voor een gelukkig en succesvol leven kunt vinden in jouw hart. Deze innerlijke wegwijzer heeft het beste met je voor en weet wat goed voor je is (en wat niet).

Graag deel ik de volgende tips met jou voor een gebalanceerd en energiek leven vanuit jouw hart:

  • Sta in drukke periodes op voordat je partner en gezin wakker worden. Dit geeft je ruimte voor jouw persoonlijke ochtendroutine en er is niemand die je afleidt. Zo kan je rustig opstarten en zet je de toon voor de rest van jouw dag.
  • Neem meer korte -bewuste- pauzes tussendoor gedurende je dag. Om de balans in je lijf, hoofd én hart te houden is het essentieel dat je effectief pauze leert nemen. Het helpt om je telefoon en laptop weg te leggen en een blokje om te gaan, een korte ademhalingsoefening of meditatie te doen. Zo hou je de focus bij wat je aan het doen bent en hou je de dag langer vol.
  • Hou altijd een notieboekje of een notitie app op je telefoon bij de hand. Als er dan een gedachte of een to-do item in je opkomt kun je die gelijk van je afschrijven. Hou je gepieker buiten de deur en hoef je ook niet bang te zijn dat je iets belangrijks vergeet.
  • Stop met multitasken! Door één voor één je to-do list af te werken, pauze te nemen en door te gaan naar het volgende werk je efficiënter en behoud je rust in je hoofd. Multitasken leidt af en werkt fouten en daarmee stress in de hand.
  • Bekijk je werkdag met humor en een lach. Lachen zorgt voor verlichting en een ontspannen gevoel. Het helpt je direct om uit je hoofd in je hart te komen in welke situatie je ook terecht komt.
  • Geef jouw gedachten van onrust en stress aandacht. En verontschuldig je nooit voor het tonen van je gevoelens over de druk die je ervaart. Het is juist heel krachtig als je in staat bent je grenzen aan te geven, zowel tegenover jezelf als je partner of leidinggevende. Je ontwikkelt je zelfvertrouwen en een gesprek over waar je tegenaan loopt lucht vaak op. Een kleine aanpassing in je dagelijkse routine, taken of werkplek kan al een grote verandering in je lijf of gemoedstoestand teweegbrengen.
  • Hou op met het zo je best te doen in een situatie omdat je hiermee stress opbouwt. Als je “ik moet…” gedachten en gevoelens vervangt door het mildere ‘ik mag…’ ontstaat er meer ruimte om naar je hart te luisteren.
  • Je ervaart meer energie als je je fit voelt en lekker in je vel zit, toch? Door je bewustzijn te vergroten over jouw energiebehoefte kun je hier beter naar luisteren en daar je dag of volgende actiepunt op aanpassen. Stel jezelf eens wat vaker de vraag: wanneer heb ik veel energie en wanneer niet? En richt je dag hierop in.
  • Wees eerlijk tegenover jezelf wat je aankan en wat je leuk vindt. En zeg eens wat vaker ‘nee’. Het gaat in jouw leven immers om jou! En dat jij achter jouw eigen keuzes staat. Ga in dat kader ook niet af op iedere tip, hype of goede raad. Volg je hart hierin en stel jezelf de vraag: wat past bij mij? Niet iedere denkwijze, sport of levensstijl is geschikt voor jou.

Geniet! Lach! Ontspan!

Je dagelijkse leven is de beste leerschool die er is om je te leren je niet gek te laten maken door de drukte van de dag en dicht bij je hart te blijven in de keuzes die je maakt. In mijn boek en online training ‘Uit je hoofd in je hart, meer geluk thuis en in je werk’ ga ik hier dieper op in en nodig ik je aan de hand van methoden, wetenschappelijke onderzoeken, inzichten, praktische tips en mijn eigen ervaringen uit meer jouw hart te volgen. Je kunt het boek en de online training hier kopen.

Geplaatst in de september issue van Talkies Magazine. Lees hier hier het artikel terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan