Geef je over aan de stroom van het leven

Wat is dat “overgeven”? En wat schiet ik er mee op?

Wanneer je je overgeeft wil dat niet zeggen dat je je leven uit handen geeft of dat je alles wat er gebeurt ok vindt. Het betekent dat je je leven accepteert zoals het komt. Je verzet je niet meer tegen de realiteit van wat er zich daadwerkelijk afspeelt in je leven. Een acceptatie zonder daarbij waarde te hechten aan de uitkomst of verdere consequenties. Je wilt dan niet meer iets vermijden of juist geforceerd naar iets toewerken. Nee, je accepteert de omstandigheden zoals ze zijn. En je koppelt daar geen negatief, maar ook geen positief oordeel aan. Het is zoals het is, zonder verwachtingen en oordelen. Je vertrouwt er op dat je leven loopt zoals het lopen moet. Vanuit de meer holistische zienswijze van Universele Intelligentie wil overgave ook niet zeggen dat je je leven uit handen geeft, maar dat je je leven neemt zoals het is.

Happinez magazine engelen kaarten 2020
– Go with the flow

In feite is het een mooie vorm van lief zijn voor jezelf. Je loopt niet leeg op gevoelens van angst. En je houdt positieve energie over voor andere dingen. Want kosten wat kosten vasthouden aan een bepaalde uitkomst die je voor ogen hebt kan al snel zorgen voor druk of stress in je hoofd en lijf. Gebeurtenissen, je gedachten, emoties, je houding en gedrag kosten je dan teveel energie en het resultaat werkt ook nog eens vaak destructief. Al helemaal in het geval de situatie niet verloopt zoals je dat voor ogen had. En misschien is dit ook eigenlijk helemaal niet wat je écht wilde, maar is iets onbewust een gewoonte of een ‘moet-je’ (voor een ander) geworden.

Door de snelheid van alledag leven we vaak in ons hoofd. En doordat we veelal op onze automatische piloot leven dwalen we teveel af van wat ons hart van ons verlangt. Je innerlijke kompas -die we in de volksmond intuïtie noemen- die je in de juiste richting wilt sturen. Als je je in bepaalde situaties niet overgeeft aan de stroom van het leven brengt het je verder van jezelf en van oplossingen vandaan.

Deze theorie kan je steun bieden en een gevoel van orde dat het leven goed is zoals het is. Waarom gespannen zijn als de situatie toch zal gaan verlopen zoals het verlopen moe(s)t? Als je gaat oefenen om in overgave te leven zal dit je meer rust in je hoofd en lijf brengen. En het zal er voor zorgen dat het makkelijker voor je wordt te vertrouwen op je hart-verlangens, datgene wat je gelukkig maakt en bij je past.  Je kunt beter relativeren en het zal makkelijker voor je worden met uitkomsten in verschillende situaties om te gaan.

Go with the flow! Just be! Geef jij je al over aan de stroom van het leven? Gebruik deze uitdagende periode waar we met elkaar inzitten om je naar binnen te keren. Ben je blij met het leven dat je leidt of wil je iets toevoegen of veranderen? Heb jij (al dan niet onbewust) verwachtingen en oordelen over jezelf, situaties en de wereld? Bepaalde angsten, frustraties, onzekerheden waar je wat mee moet omdat ze je weggehouden bij een soepel leven. Gebruik deze tijd om te oefenen met ‘overgeven’. Uit te zoeken waar je gelukkig van wordt. Een verandering begint bij jezelf. Denk er aan; wat je aandacht geeft dat groeit!!

Oefening:
Probeer zelf eens in situaties waarin je angst ervaart, onzeker bent, verwachtingen hebt of heel erg je best doet en je daardoor gestresst voelt, om jezelf uit te dagen te relativeren en te vertrouwen op de stroom van het leven. Probeer op zo’n moment je gedachten en gevoelens die daarbij horen en zien op angst te verruilen voor werkende positieve gedachten die je dienen op dat moment of de ‘ik moet’ angel van het je best doen uit je denken en je gevoelens te halen. Wat doet dat met je? Wat doet dit met je gedachten en emoties?

www.marielotteesser.nl – info@marielotteesser.nl

Tekst uit: M. Esser, Uit je hoofd uit je hart, meer geluk thuis en in je werk (2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan