Over HSP – van kantoor naar thuiswerkplek naar dubbele functie

Week 2 van de quarantaine. Hoe ga jij op dit moment om met het vinden van de balans tussen je werk, taken thuis, eventuele juf/meester taken en tijd voor jezelf? En wat zijn jouw voornemens voor deze week?

Het is een uitdagende tijd voor ons allemaal op het gebied van gezondheid, werk, relaties, geld en andere (on)zekerheden. “Stay home” is de nieuwe standaard en we hebben ineens thuis meerdere petten op, met alle uitdagingen van dien. Zo is mijn jongste van 18maanden niet onder de indruk van de ‘Ssstt, papa en mama werken’ opmerking. En dat terwijl wij juist alle zeilen bijzetten omdat we beide ondernemer zijn. Aan de andere kant proberen we nóg bewuster te genieten van de extra tijd die we als gezin gedurende de week doorbrengen. Een groot cadeau om de blije gezichtjes van onze drie kinderen te zien dat we zoveel aandacht voor ze hebben.

Voor de HSP-er geldt dat er in deze tijd een flink beroep wordt gedaan op je flexibiliteit. Je vaste patronen zijn ver te zoeken. Het houden van orde en overzicht, waar je zoveel van houdt, is lastiger. Er wordt van je gevraagd mee te laveren, je over te geven, je flexibel op te stellen, een turbo les in je angsten en onzekerheden onder ogen te komen.

Maar met de karaktereigenschap hoogsensitiviteit of HSP is momenteel wat bijzonders aan de hand. Wat me opvalt is dat er 2 groepen zijn. 

  1. – Enerzijds de groep die de enigszins chaotische situatie thuis met open armen omarmen. Ze hoeven even niets; haasten voor school, gezonde broodtrommels, op tijd naar de sportklas, geen sociale verplichtingen, geen kritische collega’s. Ze bloeien op van het creëren van een nestje thuis. Van de versimpeling. Van het minder ‘moeten’ en het heft even helemaal in eigen hand hebben. En ze zeggen dat hun kinderen ineens zoveel relaxter zijn. Maar… kinderen zijn de grootste spiegel voor ouders die er zijn. Je geeft als ouder het voorbeeld, een kind kopieert jou in zijn houding en gedrag. Een kind kopieert jouw gemoedstoestand. Wat zegt dit dus over jou en wat je uitstraalt naar je kinderen?

TIP: Als je je hierin herkent ga dan eens bij jezelf na wat het precies is waar je je zo prettig bij voelt. Wat is het dat je relaxter bent? Wat is het dat jou zo gelukkig maakt in jouw cocon thuis? En schrijf dan eens voor jezelf op (en bespreek dit dan ook met je partner) wat je kan veranderen aan jouw dagelijkse routines en werk zodat je dit gevoel kunt vasthouden, ook na de quarantaine weken. HOU HET VAST!

  1. – Anderzijds heb je de groep die het juist momenteel lastiger heeft thuis. Ze voelen zich geleefd en onrustig door het gemis aan het gebruikelijke overzicht. De nieuwe situatie, die ook nog eens ineens kwam zonder zich daarop voor te kunnen bereiden, maakt dat ze in sommige situaties prikkelbaar zijn. Ze snakken naar ruimte. Naar orde en rust. Ze missen de tijd om op te laden en hun energie loopt terug of ze slapen slechter.

TIP: Als je jezelf juist hierin herkent, maak dan genoeg ruimte voor jezelf om op te laden. Doe iets wat je energie geeft of doe juist even 30min helemaal niets zodat je even bijtankt en prikkels beter op kunt vangen. Wandel, mediteer, zing, lach, ontspan! Je kind leert het meeste van wat hij ziet van jou. Als jij blij bent met de modus in huis zal dat een direct effect hebben op de gemoedstoestand van je kind, win-win dus. Wees niet te streng voor jezelf en plan “me-time” voor jezelf in. Maak werkbare afspraken met je partner en je kinderen (hoe klein ze ook zijn). Het kan je helpen om een schema te maken en de dag op te delen in stukjes. Dit geeft jullie houvast en dan weet iedereen waar hij aan toe is. Je kinderen lopen heus geen school achterstand op, jullie kunnen ook best een keertje iets later eten of voor deze keer wat langer ipad kijken. Het zal je goed doen! Wees dankbaar voor de lessen die je leert tijdens deze periode. VERANDER JEZELF EN DAARMEE JE KWALITEIT VAN LEVEN.

Blijf bij jezelf en jouw ‘needs’. Als jij vaker periodes van kwaliteit met je kinderen wilt, plan die dan in of verander je gewoontes. En als je juist (meer) tijd voor jezelf nodig hebt, pak die dan. Je gezin is meer gebaat bij harmonie dan spanning in huis.

Geïnteresseerd geraakt? Neem contact met mij op of maak hier een afspraak.

www.advocaatvanhethart.nl – info@ advocaatvanhethart .nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan