Uit je hoofd in je hart – waarom en hoe


Leef jij het leven dat je voor ogen had of is er iets meer of anders uit te halen?

Het is mijn missie is om jou te inspireren en begeleiden met aandacht vanuit jouw hart te leven. En daarmee jouw kwaliteit van leven te vergroten. Als je oefent om vaker naar je hart, je intuïtie, te luisteren en dit in je dagelijkse routine in te passen, kan dit je veel geluk en zingeving in je leven brengen.

Let’s talk spirituality

De effecten van energetische- en holistische methoden worden nog regelmatig als vaag en zweverig afgestempeld. Het onderwerp is voor velen niet grijpbaar en meetbaar genoeg. Dit komt mede omdat het nemen van yogalessen, het lezen van de Happinez en het in je woonkamer neerleggen van edelstenen nog niet hoeft te betekenen dat je ook daadwerkelijk met spiritualiteit bezig bent.

Spiritualiteit heeft vooral te maken met het volgen van je hart. Het stil worden, verbinding maken en luisteren naar dat zachte stemmetje in je hoofd die het beste met je voor heeft en je op weg wilt helpen dicht bij jezelf te blijven in de keuzes die je maakt.

Na het toevoegen van een portie spiritualiteit aan mijn eigen dagelijkse routines en meer te luisteren naar mijn intuïtie, mijn hart, ben ik me bewust geworden wat geluk voor mij inhoudt. En hoe ik kan leven vanuit mijn volledige potentieel. Daarnaast heeft mijn energie een enorme boost gekregen omdat ik beter voor mezelf helder heb waar mijn grenzen liggen. Ik laat geen ruimte meer open voor energievreters. Ook heb ik meer rust en een gevoel van vrijheid in mijn hoofd en lijf gekregen.

Voorheen was ik te vaak met mezelf en de spinsels in mijn hoofd in gevecht om een status quo in stand te houden die eigenlijk niet meer bij mij paste. Het coûte que coûte vasthouden aan het sociaal wenselijke pad en de maatschappelijke normen in mijn omgeving mondden uit in stress, lichamelijke klachten en slaapproblemen. Mijn hart riep me om mijn leven een andere wending te geven, maar ik wist niet goed hoe.

Het aan de slag gaan met mijn hart verlangens heeft mijn kwaliteit van leven erg positief veranderd. Dit is de reden waarom ik graag met je wil delen waarom en hoe ook jij uit je hoofd in je hart kan gaan om jouw kwaliteit van leven te vergroten.

Waarom?

Als je zelfbewust denkt en werkt sta je met volle overtuiging in het leven. Je staat in contact met je eigen behoeften en stemt je keuzes hierop af. En je bent je bewust van de patronen in je dagelijkse routines en hoe die patronen doorwerken in je keuzes en gedrag. Als je weet waarom, waarvoor en voor wie je iets doet geeft dat je vertrouwen in je dagelijkse routines en je werk.

Jezelf trainen om je hart, je intuïtie, te leren vertrouwen en te volgen kan je op weg helpen om te groeien naar een gelukkig leven met de wensen en ambities die jij voor jezelf hebt. Als je bent vastgelopen in je persoonlijke leven of op een punt in je carrière. Of een gevoel hebt “wat anders” te willen, maar je weet niet hoe.

Daarnaast kan je stressniveau afnemen omdat je meer rust in je hoofd en lijf zal ervaren en je energieniveau verbetert. Er is dan ook meer ruimte voor creativiteit. Je zal positiever in het leven staan. Ook ben je in staat bij een slecht humeur, hoofdpijn, stress, andere vage en minder vage klachten op tijd te stoppen met doorhollen en je symptomen te verlichten. Bovendien zul je in staat zijn meer in het huidige moment te leven, beter kunnen relativeren en kunnen genieten van kleine dingen omdat je op de stroom van het leven gaat meebewegen, zonder oordelen en afhankelijkheid.

Je dagelijkse leven is de beste leerschool die er is om je te leren je niet gek te laten maken door je omgeving en allerlei gedachten en overtuigingen die je in je hoofd hebt. Reflecteer over je eigen leven en jouw rol binnen het grotere geheel ten aanzien van hoe wij met elkaar de huidige maatschappij hebben ingericht. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe jouw leven verloopt.

Volg en vertrouw daarom je hart als sleutel naar een gelukkig en betekenisvol leven. Je bent het waard om gelukkig te zijn en zorgeloos te leven. Durf jezelf te zijn!

Volg je hart!

Deze verandering (en overgave) vergt moed en oefening maar neem dan ook de tijd om uit te zoeken wat voor jou werkt. Het onrustige gevoel verdwijnt niet vanzelf en als je vooruit wilt komen en een verandering wilt inzetten is het belangrijk te onderzoeken wat jou raakt en waarin je van betekenis wilt zijn. Als je stil blijft staan en geen keuzes maakt dan gebeurt er niets. Als je ergens niet blij mee bent probeer het dan te veranderen en als dat niet kan verander dan je houding ten aanzien van die situatie.

Uit je hoofd in je hart gaan is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Vaak begin je niet aan een verandering uit angst om te falen. Angst dat je iets niet kan. Angst dat je geen goedkeuring of waardering zal krijgen van je omgeving. Angst om er financieel op achteruit te gaan. Of een oordeel of verwachting die je in de weg zit een volgende stap te zetten. Als je werkt aan je zelfbewustzijn ten aanzien van wie je bent en waar je voor staat, dan zal dat je helpen om je perceptie te vergroten waardoor je angst zal verminderen. Waar wacht je nog op?

Hoe?

Mijn boek ‘Uit je hoofd in je hart’ staat vol met inzichten, methoden en praktische tips om dichter bij je hart te komen. In mijn boek maak ik onderwerpen bespreekbaar over bewustzijn met als doel een beter gebalanceerd leven. Ik geef tips hoe je jezelf beter kunt leren kennen, inzichten hoe je tot bepaalde keuzes in je leven bent gekomen en handvatten hoe je beter met de uitdagingen van het leven kunt omgaan. Het een en ander onderbouwd met de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken.

“I slow down and listen to the guidance that is available to me.”

Gabrielle Bernstein

Oefening:

Vind een moment in je dagelijkse routines om contact te maken met je hart, je intuïtie. Dit is jouw innerlijke kompas die het beste met je voor heeft en die je helpt je te ontwikkelen en te doen wat bij je past. Vaak is dit het eerste wat er bij je opkomt als je jezelf een vraag stelt of een prettig gevoel wat je ervaart in je buik, borststreek en/of keel. Dit is een andere innerlijke wegwijzer dan je rationele stem in je hoofd die je probeert aan het wankelen te brengen en twijfel en angst zaait. De “ja maar…” en “wat als…” opmerkingen die je goed van de wijs kunnen brengen en je afleiden een verandering in te zetten.

Begin klein en hou bijvoorbeeld een dagboek bij met wat je bezighoudt of waar je blij van wordt (dreamwork), ga de natuur in, mediteer, luister een podcast, ren een rondje, start een online-cursus of pak een oude hobby weer op. Eigenlijk alles wat jou helpt om even stil te worden en ‘uit’ je hoofd te gaan. Je weet voor jezelf het beste wat dit zou kunnen zijn en wat je blij maakt. En als je dit niet zo helder voor jezelf hebt laat je dan verwonderen en experimenteer gedurende deze quarantaine weken nu je wat extra tijd hebt. Probeer iets nieuws uit of laat je inspireren door anderen, die jou al met dit veranderingsproces zijn voorgegaan. Er zijn op dit moment zoveel mooie initiatieven, gratis online workshops, mediaties en bijvoorbeeld podcasts beschikbaar.

De zon, lachen, gezonde voeding, vriendelijkheid, liefde etc. dragen er allemaal aan bij om je frequentie te verhogen en je dichter bij je hart verlangens te brengen. Als je hier mee oefent zet je een beweging in gang. Net zoals ze bijdragen om je negatieve gevoelens naar positieve gevoelens om te zetten als je niet lekker in je vel zit of stress en angst ervaart. Oefen, stel je open en kijk wat dit je brengt.

Je kunt het!

Geef in lastige situaties niet op en kom in het vertrouwen dat de antwoorden op je vragen komen, soms iets later dan verwacht, verwacht daarom ook niets. Gun jezelf de tijd. Vertrouwen is de snelste weg naar jouw hart.

Ga staan voor wie je echt bent. Word wakker! Volg je hart en leef een zinvol bestaan. En breng datgene wat je wilt bereiken in de praktijk. Droom groot, denk groot en geloof dat je het kan. Gelukkig zijn is accepteren en dankbaar zijn voor wie je bent en wat je hebt en het kunnen hebben van vertrouwen in wat nog komt. Als je met aandacht vanuit je hart leeft kun je daarmee je kwaliteit van leven vergroten. Dit raakt ook de kern van mijn praktijk en werkwijze waar ik als “Advocaat van het Hart” een combinatie maak tussen Westerse psychologie en Oosterse zen counselingsmethoden.

Geïnteresseerd geraakt? Neem contact met mij op of maak hier een afspraak.

Tekst uit: Marie-Lotte Esser, Uit je hoofd uit je hart, meer geluk thuis en in je werk. Bestel hier je boek of doe mee aan de online training uit je hoofd in je hart.

Voor meer inspiratie volg me op Instagram of Facebook: advocaatvanhethart

3 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan