Word de baas over jouw gevoelens en emoties
Hoe ga jij om met verwachtingen, weerstand, stress, angst, onzekerheid en bijvoorbeeld de onrust van het niet-weten?
Geregeld word je in je leven van de wijs gebracht door heftige gevoelens. Als de emoties die je daarbij ervaart door je lichaam gieren, kan je dat behoorlijk uit balans brengen. Voor veel mensen is het een enorme uitdaging om kalm te blijven – wat er ook gebeurt – privé en zakelijk.
De uitdaging van het beheersen van jouw gevoelsleven en emoties
Om me heen hoor ik vaak de klacht dat mensen het gevoel hebben dat ze slechts getuige zijn van hun leven. Ze gebruiken de zin: “ik word geleefd” om aan te geven dat ze het druk hebben, althans het beklemmende gevoel ervaren dat ze het druk hebben. Ze voegen eraan toe dat het leven zo snel gaat, dat ze de grip erop hebben verloren. Hun levensstijl leidt tot ontevredenheid en zelfs tot ziekte. Met de drie woorden ‘ik word geleefd’ geef je eigenlijk iets of iemand anders de schuld van wat er zich in het leven, wat je zelf leidt, afspeelt
Je hebt de gebeurtenissen in je leven inderdaad niet altijd zelf in de hand, maar je bepaalt wel zelf hoe je ermee omgaat. Hoe jij op een bepaalde situatie reageert is een keuze. Jezelf leren kennen en je gevoelsleven de baas worden is essentieel als je met volle overtuiging in het leven wilt staan. En emotioneel onafhankelijk wilt worden. Dit vergt oefening van je. Op een gegeven moment zul je in staat zijn een reactie uit te stellen en meer rust in je hoofd en lijf kunnen ervaren. Hierdoor kan je stressniveau afnemen en kun je sterker in je schoenen staan. Ook als het even tegenzit.
Waar te starten
Uit onderzoek van hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor blijkt dat een fysieke emotie slechts 90 seconden duurt. Het zijn vervolgens je gedachten over het geheel die ervoor zorgen dat je jezelf in de slachtoffer rol plaatst en blijft hangen in bijvoorbeeld boosheid, wraakzucht, jaloezie of angst. Je gedachten triggeren iedere keer dezelfde emotionele reactie.
Niet alleen de negatieve emoties zijn een uitdaging om te beheersen, ook jouw sterke passies, verlangens en gehechtheden kunnen je flink van de wijs brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je wens om waardering te krijgen of je geliefd te voelen. Op zo’n moment leg je eigenlijk je eigen geluk in handen van een ander of externe factoren; want wat als jouw verlangen niet beantwoord wordt… Besef je ook hier dat je verantwoordelijk bent voor jouw eigen geluk.
Ik bedoel niet dat je je gevoelens en emoties moet wegstoppen. Ze horen bij het leven. Maar hoe zou het voor je zijn als deze heftige gevoelens en emoties beheersbaar voor je worden? Je geen uiting meer geeft aan de scherpe randjes die je zo van slag kunnen maken? Je kan ingrijpen als je weer in de piekermodus terecht komt. Je je eigen koers bepaalt en je kunt vertrouwen op je eigen oordeel?
Om hier te komen is het belangrijk om stil te staan bij de gevoelens die je hebt en begrip te krijgen voor het ontstaan ervan. Geef aandacht aan de gevoelens die je hebt en onderzoek ze. Je gevoelens en emoties hebben een functie en willen je iets duidelijk maken. Bijvoorbeeld waar je angsten en onzekerheden liggen of met welke situaties je moeite hebt. Bewustwording over wie je in essentie bent en je eigen hersenspinsels is hierbij essentieel.
Jij bent niet je gevoelens. Je hebt ze!
Leg de verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt niet langer buiten jezelf. Onderzoek wat voor jou de voornaamste trigger is waardoor emoties als golven over je heen kunnen slaan. Met welke emoties heb jij moeite? Dit kan zijn in situaties of van een ander of van jezelf. En welke gedachten, vastgeroeste overtuigingen of situaties gaan er vaak aan vooraf? Kun je een patroon herkennen? Ook oude emoties sla je op in de cellen in je lichaam.
Als je in je dagelijkse leven oefent met hoe jij je gevoelsleven en emoties rustig kunt maken kan dit je veel rust en vrijheid in je hoofd en lijf brengen. Om die reden breng ik mensen gedurende sessies regelmatig via een visualisatie naar een pijnlijke plek in hun lichaam of gebeurtenis uit het verleden, zodat ze inzicht kunnen verkrijgen in de emotionele lading die in de cellen is opgeslagen. Ik help ze op weg hen te laten inzien dat ze deze gevoelens hebben, maar dat ze de gevoelens niet zelf zijn. Door dit inzicht en de bewustwording over de oorsprong van hun gevoelens kunnen ze er aan werken om de emotionele lading los te laten. Je ziet vaak de buitenwereld door jouw eigen realiteit die misschien wel heel erg afwijkt van hoe het werkelijk zit (en mensen van je denken).
Praktische oefening voor thuis:
Neem eens een heftige emotionele gebeurtenis die zich in jouw leven heeft afgespeeld in gedachten. Wanneer je er niet objectief naar kunt kijken en het te emotioneel voor je is op dit moment, neem dan een andere gebeurtenis voor deze oefening. En maak dan een lijst met 3 kolommen; 1) gevoelens, 2) welke gedachten daarbij horen en 3) waar je dat voelt in je lichaam. Als je dit gedaan hebt schrijf dan eens voor jezelf uit hoe je een volgende keer anders zou kunnen reageren. Dit kan je inzichten geven over hoe bepaalde emoties je belemmeren en welke gevoelens erachter zitten.
En probeer in je dagelijkse routines praktisch te oefenen met hoe jij je gevoelsleven en emoties rustig kunt maken als je er in zit. Wacht bijvoorbeeld met het geven van een reactie en stuur geen reactie ‘in the head of the moment’. Tel tot tien en haal letterlijk de emotie uit een situatie. En onderzoek ‘jouw’ waarheid eerst voordat je er een oordeel, mening en aanname over vormt. Als het een situatie met een ander betreft vul dan niet zijn mening in. Vraag om feedback en doe navraag of je iets wel correct het opgevat.
Wees je bewust van je gedachten
Wanneer je je verdrietig of boos voelt, wees je dan bewust van de gedachten en overtuigingen die daaraan voorafgegaan zijn. Zijn ze van jezelf of door je omgeving opgelegd? Wees je bewust van de gedachten die de emotie in stand houden. Je bewust worden van je gedachten, is de eerste stap in het ombuigen van je gedachten. Alles heeft een ritme alles is energie. Je kunt dit transformeren en shiften. Als je in staat bent om de scherpe randjes ervan af te halen dan ben je in balans. Je kunt vast komen te zitten in negatieve gevoelens en emoties waardoor je niet verder komt. Hou dan het vertrouwen dat de teruggang ook een vooruitgang weer zal zijn. Stel je open en wees dankbaar voor wat je al hebt bereikt en het proces waar je in zit.
Voor begeleiding voorafgaande aan een lastig gesprek. Of voor vragen hoe je beter om kunt gaan met weerstand, stress, onzekerheid, angst en irritatie stuur me dan een email of maak hier een afspraak.
Voor meer inspiratie volg me op Instagram of Facebook: uitjehoofd_injehart