Hoe creëer je meer voldoening in je leven als werkende ouder?

— Als je je meer bewust wordt van je energiebehoefte kun je jouw work-life balance optimaliseren

Herken je het ook dat als de wekker gaat op maandagochtend je eigenlijk nog best wel wat moeheid voelt van de wijn in het weekend. En tegelijkertijd to-do items alweer door je hoofd schieten. Gevoelens van stress oppoppen hoe je het allemaal moet aanpakken deze week in het geval je je kind noodgedwongen thuis moet houden door teveel corona gevallen in de klas. Of misschien heb je het weekend wel moeten overwerken en voel je je schuldig dat je te weinig tijd met je kind hebt door kunnen brengen. En schieten zinnetjes als: ‘Pap, niet weer toch?’ of ‘Mam, je had het beloofd!’ door je hoofd.

Hoe je weekend er ook uit heeft gezien je maandagochtendroutine is vast hetzelfde als die van mij: half slaperig de wekker uitdoen, snel douchen, jezelf aankleden, kinderen wakker maken en aankleden, ontbijt maken, brood smeren, hond uitlaten, op de bakfiets schieten en jezelf tijdens het fietsen afvragen of je niet wat vergeten bent.

Misschien heb jij zelf of samen met je partner het ouderschap ruimschoots uitgedacht, maar in de praktijk blijkt het vaak net even allemaal anders uit te pakken. Je houding ten opzichte van je werk kan na de geboorte van je kind in één klap 180 graden zijn gedraaid. Waar je het vroeger heerlijk vond je te verdiepen in een lastige klus, over te werken of in de avond nog wat na te kijken, ben je nu als vader of moeder liever bij je kind en loop je in je werk de kantjes ervan af.

Werk en thuis zijn niet meer zo gescheiden als vroeger zonder internet en onze smartphones het geval was. Door de coronapandemie is thuiswerken voor velen meer standaard dan uitzondering geworden. Het kan lastig zijn optimaal te functioneren als je een gedeelde focus hebt. Aan de ene kant wil je een goede werknemer en een succesvolle ondernemer zijn, aan de andere kant wil je er voldoende voor je kind zijn en zelf ook nog van het leven kunnen genieten.

De verantwoordelijkheden op je werk in combinatie met het oudertakenpakket kunnen ervoor zorgen dat het lastig voor je is je eigen energie op peil te houden. Door de veelheid aan taken kan het voor je aanvoelen alsof je altijd ‘aan’ staat. Je hebt er voor je gevoel vaak al een hele dag opzitten als je in de ochtend start met werken. Er wordt van je verwacht iedere keer weer een creatieve en flexibele oplossing te vinden voor elke situatie waarin je belandt. Stressklachten, burn-outklachten en angstgevoelens liggen dan op de loer.

Je ervaart meer energie als je je fit voelt en lekker in je vel zit.

Door je bewustzijn te vergroten en bewust om te gaan met jouw energie en die van anderen, krijgen energievreters geen kans en voel je je fysiek en metaal sterker. Dit heeft ook een weerslag op jouw rol als ouder. Stel jezelf eens de vraag waar je energie van krijgt en waar je op leeg loopt om daarmee jouw work-life balance als werkende ouder te optimaliseren. Als je dat lastig vindt beantwoord dan eerst de vraag waar je blij van wordt als stapje naar waar je energie van krijgt.

En kun je hier dan vervolgens een draai aan geven zodat het óók voor je kind leuk wordt? Wat voor jou werkt, werkt namelijk vaak ook voor je kind. Zo laadt je op, ervaar je meer energie en doe je tegelijkertijd iets leuks met je kind.

Hou je van hardlopen? Koop dan een hardloop kinderwagen met 3 wielen zodat je kind mee kan.

Hou je van yoga? Geef hem ook een mat.

Hou je van koken? Geef je kind ook een schort en laat hem alle ingrediënten in een bak doen.

Hou je van dansen? Zet dan muziek op en ga samen dansen.

Het inlassen van meer ‘Hart-pauzes’

Ik ben ervan overtuigd dat de sleutel voor een gelukkig en gebalanceerd leven te vinden is in het hart. Deze innerlijke wegwijzer heeft het beste met je voor en weet wat goed voor je is (en wat niet). 

Door vaker een ‘Hart-pauze’ in te lassen op een dag kun je gejaagdheid en gevoelens van stress beter aan. En ben je in staat een keuze waar je voor staat te baseren op de wens van je hart in plaats van louter je hoofd. En bovendien maak je daarmee ruimte voor positieve gevoelens en gedachten in plaats van negatieve die eigenlijk niet voor je werken. Dit kun je doen door jezelf te gunnen tien à vijftien minuten niet op je telefoon of laptop te kijken en een korte ademhalingsoefening of meditatie te doen.

Als dit een stap te ver voor je is vindt dan een andere vorm die bij jou past. Wandel bijvoorbeeld een extra blokje om en geniet eens extra van wat je tijdens deze pauze tegenkomt. Zet je zintuigen open: kijk, luister, ruik en voel bewust. Dit helpt je om uit je hoofd te komen en maakt het makkelijker voor je om in contact te komen met jouw hart en intuïtie. Deze simpele oefening wat vaker in te checken bij je hart kan je helpen meer rust te ervaren in je lijf en hoofd gedurende je werkdag en dagelijkse routines.

 

Kids don’t remember what you try to teach them.

They remember who you are.

– Jim Henson, bedenker van de Muppets

 

Herken de signalen

Verontschuldig je nooit voor het tonen van je gevoel over de druk die jij als werkende ouder ervaart. Je bent hierin niet alleen. Het is juist heel krachtig als je in staat bent je grenzen aan te geven, zowel tegenover jezelf als je partner en leidinggevende. Je ontwikkelt je zelfvertrouwen door over een barrière heen te stappen.

Signalen van druk zijn erg persoonlijk: de ene krijgt hoofdpijn en kan in de avond niet in slaap komen, de ander wordt prikkelbaar en is vaker moe. Probeer bij jezelf te herkennen wat signalen zijn dat je ergens energie van krijgt of juist uit balans bent. Als je deze signalen kunt herkennen kun je op tijd ingrijpen. Zorg goed voor jezelf en trek je op tijd terug om je energie op te laden. Doe jezelf en je kind een groot plezier en wees een voorbeeld voor balans en geluk, zodat deze de standaard vormen voor je kind. Je helpt daarmee ook je kind om zich positief te gedragen.

Volg de signalen van je hart en intuïtie over wat je aan kan en wilt want die wijzen je de weg! Ik hoop dat dit artikel je een extra duwtje in de rug heeft gegeven om meer voldoening in je leven als werkende ouder te ervaren.

Is je interesse gewekt om minder uit je hoofd en meer vanuit je hart te leven en wil je kennis maken? Stuur me dan een email of maak hier een afspraak. In hoofdstuk 4 van mijn boek ‘Uit je hoofd in je hart, meer geluk thuis en in je werk’ kun je meer lezen over het onderwerp ouderschap naast je werk.

Voor meer inspiratie volg me op Instagram marielotte.esser.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan